بسیاری از  ما نمی توانیم به راحتی درباره حرکت روده هایمان صحبت کنیم. تحقیقات نشان داده صحبت درباره سلامت روده بعد از عفونت های جنسی دومین موضوعی است که بیشتر افراد خجالت می کشند درباره شان صحبت کنند.

مشکل یبوست، روزانه تعداد زیادی را درگیر خود می کند و حتی خیلی ها برای حل ناراحتی شان مجبور می شوند به اورژانس مراجعه کنند. این مراجعات هزینه درمانی بالایی هم برای فرد و هم برای دولت ها به همراه دارد.

این مشکل بزرگی است و عدم تمایل ما به صحبت درباره سلامت روده و یبوست، در عدم آگاهی مان ریشه دارد.
اما اینجا قرار نیست دیگر خجالت بکشیم. بیایید خیلی صریح و بی پرده درباره یبوست صحبت کنیم:

 

چه چیزی را یبوست می گویند؟

یبوست تنها درباره متناوب یا نامتناوب بودن حرکت روده ها نیست، بلکه یبوست را مجموعه ای از علائم توضیح می دهند که عبارتند از:

زور زدن بیش از حدمدفوع سخت و گلوله ای شکلاحساس خالی نشدن یا ناکامل بودن تخلیه رودهاحساس اینکه نمی توانید یا قادر به خارج کردن مدفوع نیستیدکاهش در تعداد دفعات حرکت روده مهم است بدانید وقتی می خواهیم یبوست را تعریف کنیم، هر کسی ممکن است با دیگری متفاوت باشد. حرکت روده هیچ حالت نرمالی ندارد.

یبوست کاملا فردی است، هیچ ضرورتی وجود ندارد که هر روز شکمتان کار کند. می توان گفت تنها نیمی از افراد هستند که هر روز شکمشان کار می کند.

در واقع هر فرد باید درباره حرکت معده خود آگاه باشد و اگر احساس کرد این حرکت دچار مشکل شده بدون خجالت درباره اش صحبت کند.

 

چه چیزی باعث یبوست می شود؟

یبوست اجزاء مختلفی دارد و ممکن است به یکی از این دلایل رخ دهد: غذایی، روانی، فیزیکی، احساسی و هورمونی. ترکیب این موارد برای هر فرد می تواند متفاوت باشد. در ادامه به برخی از شایع ترین علل یبوست می پردازیم:

 

نخوردن فیبر به اندازه کافی

فیبر خوراکی عمدتا غیر قابل هضم است، یعنی با حرکت در دستگاه گوارش، باقی غذاها را نیز با خود به حرکت در می آورد. فیبر همچنین به جذب آب تمایل دارد. این کمک می کند مدفوع نرم و ضخیم باشد.

متاسفانه برنامه غذایی امروزی و مدرن، سرشار از غذاهای فرآوری شده است و مقدار بسیار کمی میوه و سبزیجات و در نتیجه فیبر کمی در خود دارد. شاید علت اصلی تعداد بالای افراد مبتلا به یبوست نیز دقیقا همین باشد. با این حال تحقیقات نشان داده فیبر شاید آنچنان در درمان یبوست مفید نباشد، اما برای پیشگیری از آن کاملا کاربردی است. غلات کامل، بلغور جو دو سر و عدس برخی از بهترین منابع حاوی فیبر هستند.

 

برخی داروها

یبوست از عوارض شایع برخی داروها از جمله داروهای ضد افسردگی، دیورتیک ها، داروهای فشار خون و بعضی از آنتی اسیدها است (حاوی آلومینیوم و کلسیم هستند). برخی از انواع مکمل های آهن نیز ممکن است باعث یبوست شوند. اگر از عوارض جانبی داروهایی که استفاده می کنید بی خبر هستید حتما با پزشک مشورت نمایید.

 

استرس

تحقیقات بر روی یبوست در بزرگسالان، نشان داده عوامل روانی می توانند نقش مهمی در بروز این مشکل داشته باشند. می دانیم که مغز و روده ارتباط بسیار نزدیکی دارند و تاثیر استرس و مشکلی حل نشده می تواند باعث تغییر عادت کار کردن شکم شود. برای مثال، قبل از یک امتحان دشوار یا مصاحبه کاری ممکن است دچار یبوست شوید. در برخی موارد یبوست، ممکن است روده چیزی را نشان دهد که شما آگاهانه آن را تصدیق نکنید.

 

وابستگی به ملیّن ها

به افرادی که از یبوست مزمن رنج می برند، ممکن است ملیّن تجویز شود (و یا خود انواع بدون نیاز به نسخه را تهیه کنند) تا حرکت روده شان دوباره تنظیم شود. با اینکه استفاده از چنین داروهایی تاثیر گذار است، اما پس از مدتی ممکن است باعث شود روده تنبل شود.  فرد برای کار کردن شکم به این دارو وابسته می شود و وقتی مصرف آنها را متوقف می کند، دوباره مشکل یبوست باز می گردد.

 

نگه داشتن مدفوع و نادیده گرفتن علائم نیاز روده به تخلیه

بیایید رو راست باشیم. بسیاری از افراد هرگز در توالت محل کار یا مکان های عمومی، روده های خود را به حرکت در نمی آورند و برخی نیز آنقدر مشغولند که نادیده اش می گیرند و به بعد موکول می کنند. اما حرکت روده تنها در زمان هایی خاص اتفاق می افتد و نادیده گرفتن این پیام ها از طرف روده می تواند برایتان دردسر ساز شود. گذاشتن این کار مهم برای زمانی که به خانه رسیدید،  می تواند باعث بروز یبوست شود. هرچه مدفوع بیشتر در روده بماند، آب بیشتری از آن گرفته می شود و به مرور سخت و سفت می شود و در نتیجه عبور دادنش از روده دشوارتر می شود.

 

هورمون ها

خانم ها ممکن است بسته به اینکه در کجای چرخه قاعدگی خود هستند، دچار یبوست شوند. این مساله تا حدود زیادی به دلیل ایجاد نوسان در هورمون های استروژن و پروژسترون است که روی حرکت غذا در روده تاثیر می گذارد.بارداری نیز باعث تغییرات هورمونی می شود که احتمال بروز یبوست را افزایش می دهد.

 

ورزش نکردن به اندازه کافی

ورزش منظم برای بهینه سازی تخلیه مرتب روده ضروری است. زندگی بدون حرکت و یکجا نشینی های طولانی مدت می تواند از دلایل اصلی یبوست باشد. یبوست بر اثر بی تحرکی مخصوصا در دوران سالخوردگی افزایش می یابد.

 

ننوشیدن آب کافی

وقتی بدنتان دچار کم آبی شده باشد، بدن برای تامین آب آن از تمام منابع ممکن آب جذب می کند و مدفوع اولین هدف آن است. کشیده شدن آب از مدفوع، باعث خشک و سفت شدنش می شود. بنابراین عبور آن از روده دشوار می شود. همچنین آب برای به حرکت درآوردن هر چیزی در روده به کار می آید و اگر کم آب بنوشید مسلما کار کردن شکم نیز دشوارتر اتفاق می افتد.

 

بهترین راه برای درمان یبوست چیست؟

اگر دچار یبوست مزمن هستید، اولین گام این است که به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید علت پزشکی نداشته باشد. در بسیاری موارد مشکل اصلی مربوط به روده نمی شود. اگر تشخیص یبوستتان، چنین موردی بود برخی تغییرات در سبک زندگی می تواند کمکتان کند از جمله:

 

1.دفع مدفوع را به روتین روزانه خود تبدیل کنید.

سعی کنید هر روز سر ساعتی مشخص به دستشویی بروید، موتور فعالیت روده در این زمان بسیار فعال است. مطمئن شوید به اندازه کافی به خود زمان می دهید. اگر آرامش نداشته باشید و یا عجله داشته باشید، شکمتان نیز کار نخواهد کرد.

 

2.تحریک کننده های خود را بشناسید.

برای برخی افراد یک قهوه صبحگاهی کافی است و برای برخی دیگر، خوردن غلات صبحانه باعث می شود به دستشویی مراجعه کنند. ممکن است در تعطیلات احساس کنید دچار یبوست شده اید و دلیلش هم تغییر در روتین روزانه است. اگر بدانید محرک به دستشویی رفتنتان چیست، می توانید در تعطیلات نیز از آن استفاده کنید تا حرکت روده ای مرتب داشته باشید.

 

3.یک دفترچه یادداشت غذایی و حاوی قسمتی مخصوص علائم داشته باشید.

بهترین روش برای اینکه متوجه تاثیرگذاری برنامه غذایی بر روی روده هایتان شوید، این است که دفترچه ای داشته باشید و غذاهای خورده شده و علائمشان را در آن یادداشت کنید. بعد از چند هفته می توانید نتیجه گیری کنید. لبنیات، تخم مرغ و گوشت برخی از غذاهای تحریک کننده یبوست هستند. با این حال، این موارد نیز فردی است و ممکن است برای برخی نیز ایجاد مشکل نکنند.

 

4.افزایش دریافت مایعات

از رنگ مدفوع خود به عنوان نشانه کم آب بودن یا نبودن بدن استفاده کنید. مدفوع باید رنگی شبیه به پوسته نارگیل داشته باشد. همچنین باید این را نیز بدانید که الکل، بدن را بسیار کم آب می کند و باید از آن پرهیز کنید.

 

5.از تکنیک های ریلکسیشن استفاده کنید .

اگر بر این باورید که استرس یا مشکلات احساسی عاملان اصلی یبوستتان هستند، تکنیک های ریلکسیشن مانند تمرین تنفس و مدیتیشن می توانند بسیار کمکتان کنند.

 

6.ورزش هایی نظیر یوگا

فعال نگاه داشتن خود از نظر فیزیکی، می تواند کمک بسیاری به مرتب بودن روند حرکت روده ها کند. برخی حرکات خاص یوگا هستند که جریان خون به سمت دستگاه گوارش را افزایش می دهند و باعث تحریک و انقباض روده می شوند که می تواند به بهبود یبوست کمک کند.

 

7.مکمل منیزیم

منیزیم برای بعضی می تواند مفید باشد، زیرا با فرو بردن آب به روده تاثیر ملین را ایجاد می کند. همچنین گفته می شود منیزیم می تواند انقباض روده را افزایش دهد، اما این مورد هنوز به صورت کامل به اثبات نرسیده است.
منابع غنی منیزیمی که می توانید به برنامه غذایی خود اضافه کنید عبارتند از سبزیجاتی که برگ سبز تیره دارند، آجیل ها، دانه ها، ماهی، لوبیا و غلات کامل.

نوشته شده توسط  :  مشاورین Rejim.ir در پنجشنبه 18 آبان 1396 ساعت 08:09:31682 مشاهده