Home
آرتیشو یکی از قدیمیترین سبزیجاتی است که به عنوان غذا و دارو استفاده میشده است. آرتیشو گیاهی دائمی و بومی اروپای جنوبی است و به طور وسیعی در نواحی مدیترانهای و اروپای مرکزی کشت میشود. این گیاه به طور سنتی به عنوان داروی تقویت کبد و همچنین ادرارآور استفاده میشده است و برای درمان بیماریهای از قبیل یرقان، سوءهاضمه و بیماری کلیوی آلبومینوریا بکار میرود.
خواص دارویی و فواید سلامتی آرتیشو
• آرتیشو گیاهی خوراکی است که سرشار از فیبر، ویتامین و موادمعدنی است. منبع خوبی از ویتامین C، A، اسیدفولیک، بیوتن، منگنز، پتاسیم، نیاسین، ریبوفلاوین و تیانین است.
• آرتیشو به کاهش وزن کمک میکند. سینارین ترکیب شیمیایی است که در برگهای آرتیشو وجود دارد و به شکستن مولکولهای چربی در کبد و بهبود جریان صفرا کمک میکند.
• گل آرتیشو به عنوان آنتیاکسیدانی قوی شناخته میشود.
• به عملکرد کبد و کیسه صفرا بسیار کمک میکند.
• عصارهی برگ آرتیشو به کاهش کلسترول خون کمک میکند و نسبت HDL و LDL را تنظیم میکند.
• از بیماری تصلب شرایین و بیماری کرونری قلب پیشگیری میکند.
• از عصاره برگ آرتیشو برای درمان سندروم روده تحریکپذیر (IBS) استفاده میشود.
• برای درمان اگزما و دیگر مشکلات پوستی بکار میرود.
• همچنین برای درمان اسیدیته معده (سوءهاضمه) استفاده میشود.
• آرتیشو حاوی اینولین و فروکتان است که قندهایی هستند که کمترین اثر را بر قندخون دارند و از این نظر برای دیابتیها بسیار مفید است.
• حاوی پروبوتیکهایی مانند اپیژنین و لتولین است که باعث رشد باکتریهای مفید در کولون و روده میشوند.
• عملکرد محافظتی و ترمیمی در کبد دارد و باعث تقویت کبد و محافظت آن از مواد شیمیایی مضر میشود.
• این گیاه ادرارآور است و از ورم حاصل از احتباس آب جلوگیری میکند.
طریقه و میزان مصرف کنگر فرنگی
خوراک : آرتیشو به عنوان غذایی لذید استفاده میشود.
چای : آرتیشو را میتوان به عنوان دمنوش گیاهی استفاده کرد.گل آرتیشو معمولا در عطاریها موجود است.
کپسول و تنتور : این گیاه به صورت کپسول و تنتور نیز در بازار یافت میشود.
نکات مهم :
مصرف آرتیشو در زمان بارداری و شیردهی باید محدود باشد.
مصرف آن ممکن است باعث حساسیت در بعضی افراد شود.
همچنین ممکن است اثر داروهای کاهش کلسترول را افزایش دهد.
خواص کنگر فرنگی چیست؟ (درمان اختلالات کبدی با کنگر فرنگی)
خواص کنگر فرنگی (Artichoke) شامل کمک به درمان دیابت نوع غیر وابسته به انسولین، اختلالات کبدی، کاهش چربی خون و پیشگیری از سرطان است.
گیاه آرتیشو یا كنگر فرنگی در تحریک ترشحات صفرا، درمان نارسایی و اختلالات کبدی و دفع سموم از بدن بیماران مبتلا به آنژین کاربرد دارد.
برگ های آرتیشو دارای اینولین و مادهای تلخ بنام سینارین (Cynarine) بوده و این گیاه حاوی پروتئین، آهن، فسفر، پتاسیم، سدیم، کلسیم، ویتامین A، B1، B2، B3، ویتامین C است.
سینارین موجود در این گیاه باعث تحریک ترشحات صفرا می شود.
کبد را تمیز و اعمال آن را تنظیم می کند.
در اختلالات کبدی نظیر یبوست های ناشی از عدم دفع صفرا، وجود صفرا در خون، ورم روده، زردی و افزایش کلسترول خون موثر است.
مصرف آن در درمان بیماری های مختلف مانند مرض قند ناشی از نارسایی اعمال کبد وچاقی، کهیر، آسم، نقرس، سنگ کلیه، تصلب شرائین، رماتیسم، کمی دفع ادرار مفید است.
كنگر فرنگی در بیماری هایی مانند آنژین، موجب دفع سموم از بدن بیمار از راه ادرار می شود.
این گیاه باعث دفع سنگ های کیسه صفرا شده و هضم غذا را در پی دارد.
آرتیشو یا کنگر فرنگی داروی لاغری است و کسانی که می خواهند وزن کم کنند و لاغر شوند می توانند هر روز آرتیشو بخورند.
این گیاه در درمان میگرن موثر است.
همچنین افرادی که بدن آن ها دچار خارش می شود، نیز می توانند از عصاره ی این گیاه در درمان و برطرف کردن خارش استفاده کنند.
خواص کنگر فرنگی (طبیعت و خواص درمانی)
طبیعت کنگر فرنگی گرم است بنابراین به کسانی که مزاج و طبع گرم دارند توصیه میشود این گیاه را با ماست مصرف کنند تا تعدیل در مزاج صورت گیرد. برخی از مهمترین خواص دارویی این سبزی سودمند و پرخاصیت عبارتند از:
یکی از مهمترین و شناخته شده ترین خواص کنگر فرنگی کمک به درمان اختلالات کبدی نظیر درمان نارسایی های کبد، یرقان، بیماری های مربوط به کمبود آلبومین و .. است.
پیشگیری از تشکیل مجدد سنگهای صفراوی از فواید مصرف کنگر فرنگی است.
کمک به پیشگیری و درمان دیابت نوع غیر وابسته به انسولین از فواید دارویی مصرف کنگر فرنگی است.
کاهش چربی خون و پیشگیری از حوادث قلبی عروقی از خواص کنگر فرنگی است. در حقیقت ماده سينارين که در عصاره برگ کنگر وجود دارد، باعث کاهش کلسترول خون می شود. تحقيقات نشان داده است که این ماده همچنین باعث کاهش سطح تری گليسيريد خون نيز می شود.
خواص کنگر فرنگی در بسیاری جهات با خواص کنگر کوهی مشابهت دارد. در کنگر مواد و ترکیباتی وجود دارد که باعث حفظ سلامتی روده شده و احتمالاً می تواند خطر سرطان روده باريک را کاهش دهد. همچنین کمک به درمان سوء هاضمه و افزایش اشتها از دیگر فواید مصرف کنگر برای دستگاه گوارش است.
از دیگر خواص کنگر فرنگی استفاده موضعی از آن به منظور درمان ریزش مو، رفع بوی زیر بغل و خارش است.
خواص کنگر فرنگی در طب سنتی
در یونان و مصر باستان، این گیاه به دلیل نقش کمکی در هضم مواد غذایی مورد توجه بود. در طب سنتی اروپا، از برگهای کنگر به عنوان ماده افزایش دهنده ادرار (دیورتیک) و محرک کلیهها، محرک ترشح صفرا از کبد و انقباض کیسه صفرا استفاده میکردند به طورکلی مهمترین خواص دارویی کنگر فرنگی در طب سنتی شامل موارد زیر میگردد:
کمک به درمان کبد چرب
هپاتیت
بیماری های التهابی روده
دردهای روماتیسمی
افزایش نیروی جنسی
درمان وزوز گوش
رفع سرگیجه و سر درد
درمان نقرس
ارزش غذایی کنگر فرنگی
برگ گیاه کنگر فرنگی غنی از پتاسیم و منبع خوبی برای منگنز و منیزیم است. از دیگر ترکیبات موثر موجود در این سبزی پر خاصیت مشتقات کافئیک اسید و فلاونوئیدها میباشد.
جدول ارزش غذایی و خواص کنگر فرنگی
مواد و محتویات مقدار در 100 گرم
انرژی 47 کیلو کالری
چربی 0/11 گرم
پروتئین 3/2 گرم
کربوهیدرات 10/6 گرم
فیبر 5/4 گرم
سدیم 94 میلی گرم
پتاسیم 370 میلی گرم
کلسیم 44 میلی گرم
فسفر 90 میلی گرم
آهن 1/28 میلی گرم
مس 0/231 میلی گرم
منیزیم 60 میلی گرم
منگنز 0/256 میلی گرم
فولات 68 میکروگرم
ویتامین ب6 0/116 میلی گرم
ویتامین ث 11/7 میلی گرم
ویتامین آ 177 واحد
ویتامین کا 14 میکروگرم
مضرات کنگر فرنگی (توصیه های پزشکی و موارد منع مصرف)
زنان باردار و کودکان کمتر از 12 سال بایستی از مصرف بیش از مقدار معمول کنگر فرنگی در غذاها خودداری کنند.
از آنجايي که برگ های کنگر محرک انقباض کيسه صفراست، افرادی که سنگ کيسه صفرا دارند نبايد آن را مصرف کنند، چرا که افزايش انقباض کيسه صفرا منجر به انسداد مجاری و حتی پارگی کيسه صفرا می شود.
تماس جلدی مکرر و طولانی مدت با کنگر فرنگی در برخی افراد موجب بروز حساسیت های پوستی میشود.
بيماران مبتلا به ناراحتی های شديد کبدی يا کليوی بایستی از مصرف برگ کنگر پرهيز کنند.
بهتر است زنان در طى دوره شیردهی از مصرف آرتیشو خوددارى كنند؛ چرا كه ترشح شیر را كاهش مى دهد.
نوشته شده توسط : مشاورین Rejim.ir در چهارشنبه 31 مرداد 1397 ساعت 12:58:241577 مشاهده