سال‌های سال است که در بخش‌هایی از جهان مانند چین و ژاپن مورد توجه بوده است. شما ممکن است از این ماده برای هضم غذای خود استفاده کنید؛ یا شاید صبح خود را با آن شروع کنید. اما احتمالا زمان آن رسیده که این نوشیدنی را به عنوان بخشی ضروری از رژیم غذایی خود در نظر بگیرید.

 

چای سبز یکی از سالم ترین نوشیدنی های روی زمین است. این نوشیدنی سرشار از آنتی اکسیدان و ترکیبات گوناگون گیاهی است، که برای سلامتی مفید هستند.

برخی افراد ادعا دارند که چای سبز چربی‌سوزی را افزایش می‌دهد و به کاهش وزن کمک می‌کند.  

 

برای لاغری با چای سبز چقدر در طول روز چای بنوشیم؟

برخی از محققان، نوشیدن بین سه تا پنج فنجان چای سبز را در روز پیشنهاد می‌کنند. مطالعات نشان می‌دهد، نوشیدن بیش از هفت فنجان چای سبز در روز ممکن است به پیشگیری از سرطان پروستات کمک کند. اما تحقیقات دیگر می‌گوید که این مقدار چای سبز ممکن است برای یک فرد معمولی بیش از حد زیاد باشد. البته واکنش افراد به کافئین متفاوت است، بنابراین نوشیدن چای سبز در حد اعتدال از اهمیت خاصی برخوردار است. اما، به عنوان یک قانون کلی، نوشیدن بین یک تا سه فنجان در روز توصیه می‌شود.

 

به علاوه، مصرف زیاد کاتچین (به یاد داشته باشید چای سبز سرشار از کاتچین است) با کاهش جذب آهن مرتبط است، که می‌تواند منجر به کم خونی و فقر آهن شود.زنان در دوران قاعدگی و همچنین آن‌هایی که تحت دیالیز قرار می‌گیرند و یا در معرض کم خونی قرار دارند، باید در مصرف چای سبز، بیشتر محتاط باشند.

 

چای سبز همچنین می‌تواند با برخی داروها تداخل داشته باشد،

بنابراین بهتر است قبل از مصرف مقادیر زیاد آن با پزشک خود مشورت کنید. سازمان بهداشت و ایمنی اروپا نسبت به مکمل های چای سبز هشدار داد که می توانند به کبد آسیب برسانند. چای سبز یکی از نوشیدنی‌های سرشار از آنتی اکسیدان است که به سلامت بدن کمک می‌کند.  

 

فواید چای سبز برای سلامتی

۱- سرشار از آنتی اکسیدان‌های فعال است چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان‌های پلی فنل، از جمله کاتچینی به نام EGCG است. این آنتی اکسیدان‌ها می‌توانند اثرات مفید مختلفی بر سلامت داشته باشند.

 

۲- عملکرد مغز را بهبود می‌بخشد مطالعات نشان می‌دهد که کافئین و L-theanine می توانند اثرات هم افزایی داشته باشند. ترکیب این دو می‌تواند اثرات بسیار قدرتمندی در بهبود عملکرد مغز داشته باشند. به دلیل L-theanine و دوز کمی از کافئین، چای سبز نوعی نشاط ملایم‌تر و متفاوت‌تر از قهوه به شما می‌دهد. بسیاری از مردم عقیده دارند که چای سبز در مقایسه با قهوه، انرژی پایدارتری برایشان به ارمغان می‌آورد.  

 

۳- چربی سوزی را افزایش می دهد کافئین همچنین با به حرکت درآوردن اسیدهای چرب از بافت چربی و در دسترس قرار دادن آن‌ها برای استفاده به عنوان انرژی، عملکرد فیزیکی را بهبود می‌بخشد.  

 

۴-خطر ابتلا به برخی سرطان ها را کاهش می‌دهد سرطان به دلیل رشد کنترل نشده سلول‌ها ایجاد می‌شود. این یکی از علل اصلی مرگ و میر در جهان است. تحقیقات نشان داده است که آسیب اکسیداتیو می‌تواند منجر به التهابات مزمن‌، از جمله سرطان شود. آنتی اکسیدان‌ها می‌توانند به محافظت در برابر آسیب اکسیداتیو کمک کنند.

 

چای سبز، منبع عالی از آنتی اکسیدان‌های قوی است. تحقیقات ترکیبات چای سبز را با کاهش خطر ابتلا به سرطان مرتبط کرده است، از جمله مطالعات زیر:  

سرطان پستان: یک بررسی جامع از مطالعات مشاهده‌ای نشان داد، که زنانی که بیشتر چای سبز می‌نوشیدند، تقریباً ۲۰ تا ۳۰ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه بودند.

 

سرطان پروستات: مطالعه دیگر نشان داد که مردانی که چای سبز می‌نوشند، خطر کمتری برای سرطان پیشرفته پروستات دارند.

 

سرطان روده بزرگ: تجزیه و تحلیل ۲۹ مطالعه نشان داد کسانی که چای سبز می نوشند حدود ۴۲ درصد کمتر در معرض ابتلا به سرطان کولورکتال هستند. چای سبز خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می‌دهد.  

 

۵-به پیشگیری از آلزایمر کمک می‌کند

چای سبز نه تنها می‌تواند عملکرد مغز را در کوتاه مدت بهبود بخشد، بلکه ممکن است با افزایش سن از مغز شما نیز محافظت کند. بیماری آلزایمر یک بیماری شایع عصبی و شایع‌ترین علت زوال عقل در افراد مسن است.

بیماری پارکینسون یکی دیگر از بیماری‌های رایج تخریب کننده عصبی است و شامل مرگ نورون های تولید کننده دوپامین در مغز می‌شود. ترکیبات کاتچین موجود در چای سبز می‌تواند اثرات محافظتی مختلفی بر روی سلول‌های عصبی در لوله‌های آزمایش و مدل‌های حیوانی داشته باشد و احتمالاً خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش دهد.  

 

۶- بوی بد دهان را کاهش می‌دهد کاتچین موجود در چای سبز نیز برای سلامت دهان و دندان فواید دارد. مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد که کاتچین ها می‌توانند رشد باکتری ها را سرکوب کنند و به طور بالقوه خطر عفونت را کاهش دهند. استرپتوکوک موتانس یک باکتری رایج در دهان است. باعث تشکیل پلاک می شود و عامل اصلی ایجاد حفره و پوسیدگی دندان است.

مطالعات نشان می دهد که کاتچین موجود در چای سبز می‌تواند از رشد باکتری‌های دهان در آزمایشگاه جلوگیری کند، اما هیچ مدرکی نشان نمی‌دهد که نوشیدن چای سبز اثرات مشابهی دارد. با این حال، شواهدی وجود دارد که چای سبز ممکن است بوی بد دهان را کاهش دهد.  

 

۷- به پیشگیری از دیابت نوع ۲ کمک می‌کند نرخ دیابت نوع ۲ در دهه‌های اخیر در حال افزایش است. این وضعیت اکنون از هر ۱۰ آمریکایی ۱ نفر را تحت تاثیر قرار می دهد. دیابت نوع ۲ شامل افزایش سطح قند خون است که ممکن است به دلیل مقاومت به انسولین یا ناتوانی در تولید انسولین ایجاد شود. مطالعات نشان می‌دهد که چای سبز ممکن است حساسیت به انسولین را بهبود بخشد و سطح قند خون را کاهش دهد.

 

یک مطالعه روی افراد ژاپنی نشان داد کسانی که بیشتر چای سبز می‌نوشیدند تقریباً ۴۲ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ بودند. بر اساس بررسی ۷ مطالعه با مجموع ۲۸۶۷۰۱ نفر، افرادی که چای می‌نوشند ۱۸ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند.  

 

۸- به کاهش وزن کمک می‌کند

با توجه به اینکه چای سبز می‌تواند در کوتاه مدت متابولیسم را افزایش دهد، منطقی است که بتواند به کاهش وزن نیز کمک کند. چندین مطالعه نشان می‌دهد که چای سبز ممکن است به کاهش چربی بدن به خصوص در ناحیه شکم کمک کند. یکی از این مطالعات یک مطالعه تصادفی کنترل شده ۱۲ هفته ای شامل ۲۴۰ فرد مبتلا به چاقی بود. در این مطالعه، افرادی که در گروه چای سبز قرار داشتند، در مقایسه با گروه کنترل، کاهش قابل توجهی در درصد چربی بدن، وزن بدن، دور کمر و چربی شکم داشتند.

با این حال، برخی از مطالعات افزایش آماری قابل توجهی را در کاهش وزن با چای سبز نشان نمی‌دهند، بنابراین محققان باید مطالعات بیشتری را برای تایید این اثر انجام دهند.  

 

۹- می‌تواند به کاهش چربی، به ویژه چربی‌های شکمی کمک کند

لاغری با چای سبز چندان زیاد نیست. از طرفی بسیاری از نتایج تحقیقات نشان دادند افراد وزن کم کرده اند اما بعضی نیز تاثیری را نشان نداده اند. محققان با انجام بررسی ها بر روی این دو گروه اعلام کردند افراد به صورت متوسط ۱٫۳ کیلو وزن کم کرده اند. همه چربی‌ها یکسان نیستند. چربی های زیرپوستی درست زیر پوست قرار دارند اما ممکن است مقدار زیادی چربی احشایی نیز داشته باشید که به آنها چربی‌های شکمی نیز می گویند.

چربی احشایی با التهاب و مقاومت به انسولین در ارتباط است. این دو نوع چربی رابطه زیادی با بیماری های جدی مانند دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی دارد. چندین تحقیق روی کاتچین چای سبز نشان دادند نه تنها تاثیر آن بر کاهش وزن، متوسط است بلکه مقدار زیادی از چربی های آب شده چربی های احشایی و  مضر هستند.

بنابراین چای سبز خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش می دهد. چربی زیر پوستی بلافاصله در زیر پوست شما قرار می گیرد، اما ممکن است مقادیر قابل توجهی چربی احشایی نیز داشته باشید که به آن چربی شکم نیز می گویند. مقادیر بالای چربی احشایی با التهاب و مقاومت به انسولین مرتبط است که این دو به شدت با چندین بیماری جدی از جمله دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی مرتبط هستند.

 

عوارض جانبی چای سبز نوشیدن چای سبز در مقادیر متوسط ​​(حدود ۸ فنجان در روز) احتمالا برای اکثر افراد بی خطر است. عصاره چای سبز در صورت مصرف تا ۲ سال یا زمانی که به عنوان دهانشویه و کوتاه مدت استفاده شود، بی‌خطر است.  

 

۱- برای افراد عادی نوشیدن بیش از ۸ فنجان چای سبز در روز خطرناک است. نوشیدن مقادیر زیاد ممکن است، به دلیل محتوای کافئین عوارض جانبی ایجاد کند. این عوارض جانبی می‌تواند از خفیف تا جدی باشد و شامل سردرد و ضربان قلب نامنظم باشد. عصاره چای سبز همچنین حاوی یک ماده شیمیایی است که در صورت استفاده در دوزهای بالا با آسیب کبدی مرتبط است.  

 

۲- دربارداری نوشیدن چای سبز به مقدار ۶ فنجان در روز یا کمتر ممکن است بی‌خطر باشد. این مقدار چای سبز حدود ۳۰۰ میلی گرم کافئین فراهم می‌کند. نوشیدن بیش از این مقدار در دوران بارداری احتمالاً خطرناک است و با افزایش خطر سقط جنین و سایر اثرات منفی مرتبط است. همچنین، چای سبز ممکن است خطر نقایص مادرزادی مرتبط با کمبود اسید فولیک را افزایش دهد.  

 

۳- در شیرخواران کافئین وارد شیر مادر می‌شود و می‌تواند بر نوزاد شیرخوار تأثیر بگذارد. مصرف کافئین را به دقت کنترل کنید تا مطمئن شوید که در هنگام شیردهی به میزان کم (۲ تا ۳ فنجان در روز) است. مصرف زیاد کافئین در دوران شیردهی می‌تواند باعث مشکلات خواب، تحریک پذیری و افزایش فعالیت روده در نوزادان شیرده شود.  

 

۴- در کودکان چای سبز در صورت مصرف خوراکی در مقادیری که معمولاً در غذاها و نوشیدنی ها یافت می‌شود یا سه بار در روز به مدت ۹۰ روز غرغره می‌شود، احتمالاً برای کودکان بی خطر است. اطلاعات قابل اعتماد کافی برای دانستن این‌که آیا عصاره چای سبز هنگام مصرف خوراکی در کودکان بی خطر است یا خیر وجود ندارد. نگرانی هایی وجود دارد که ممکن است باعث آسیب کبدی شود.  

 

۵- در افراد مبتلا به کم خونی نوشیدن چای سبز به صورت افراطی ممکن است کم خونی را تشدید کند.

 

  چه کسانی نباید چای سبز بنوشند؟

چای سبز می‌تواند باعث سردرد در افراد خاص شود، زیرا حاوی کافئین است. افرادی که از میگرن رنج می‌برند می‌توانند گاهی اوقات چای سبز مصرف کنند. با این حال، اگر از سردردهای روزانه رنج می‌برید، باید از نوشیدن هر روز چای سبز خودداری کنید. اگر به کافئین حساسیت دارید، از نوشیدن چای سبز خودداری کنید.  

 

چای سبز چگونه می‌تواند به کاهش وزن کمک کند؟

چای سبز یکی از سالم ترین نوشیدنی‌های روی کره زمین است. سرشار از آنتی اکسیدان‌ها و ترکیبات گیاهی مختلف است که ممکن است برای سلامتی شما مفید باشد.

برخی افراد حتی ادعا می‌کنند که چای سبز می‌تواند چربی سوزی را افزایش داده و به کاهش وزن کمک کند.  

 

۱- لاغری با چای سبز؛ حاوی موادیست که به کاهش چربی کمک می‌کند برگ‌های چای حاوی بسیاری از ترکیبات مفید است. یکی از ترکیبات چای سبز کافئین است. اگرچه یک فنجان چای سبز کافئین بسیار کمتری (۲۴ تا ۴۰ میلی گرم) نسبت به یک فنجان قهوه (۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی گرم) دارد، اما همچنان حاوی مقدار کافی برای داشتن اثر ملایم است.

 

کافئین یک محرک شناخته شده است که در مطالعات متعدد به چربی سوزی و بهبود عملکرد ورزشی کمک می‌کند. با این حال، چای سبز واقعاً در محتوای آنتی اکسیدانی خود می‌درخشد. مطالعات نشان می‌دهد که نوشیدن یک فنجان چای سبز میزان آنتی اکسیدان ها را در جریان خون شما افزایش می‌دهد.

این نوشیدنی سالم سرشار از آنتی اکسیدان های قوی به نام کاتچین است. مهمترین آنها اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) است، ماده ای که می‌تواند متابولیسم را افزایش دهد. اگرچه یک فنجان چای سبز ممکن است سطح آنتی اکسیدان شما را افزایش دهد، اکثر مطالعات فواید عصاره چای سبز را که منبع غلیظی از کاتچین است، بررسی کرده‌اند.

 

۲- لاغری با چای سبز؛ چربی را از سلول‌های چربی جدا می‌کند برای سوزاندن چربی، ابتدا بدن شما باید آن را در سلول چربی تجزیه کرده و به جریان خون منتقل کند. مطالعات حیوانی نشان می‌دهد که ترکیبات فعال موجود در چای سبز می‌توانند با افزایش اثرات برخی از هورمون‌های چربی‌سوز مانند نوراپی نفرین (نورآدرنالین) به این فرآیند کمک کنند.

آنتی اکسیدان اصلی چای، EGCG، می تواند به مهار آنزیمی که هورمون نوراپی نفرین را تجزیه می‌کند، کمک کند. هنگامی که این آنزیم مهار می‌شود، مقدار نوراپی نفرین افزایش می‌یابد و باعث تجزیه چربی می‌شود.   چای سبز باعث می‌شود که به طور خودکار کالری کمتری دریافت کنید.  

 

۳- لاغری با چای سبز؛ باعث افزایش چربی‌سوزی به خصوص در حین ورزش می‌شود اگر به برچسب تقریباً هر مکمل تجاری کاهش وزن و چربی سوزی نگاه کنید، احتمالاً چای سبز را به عنوان یک ماده تشکیل دهنده می بینید. این به این دلیل است که عصاره چای سبز به طور مکرر با افزایش چربی سوزی به خصوص در حین ورزش مرتبط است.

در یک مطالعه، مردانی که قبل از ورزش عصاره چای سبز مصرف کردند، ۱۷ درصد بیشتر از مردانی که مکمل مصرف نکردند، چربی سوزی کردند. این مطالعه نشان می‌دهد که چای سبز می تواند اثرات چربی سوزی ورزش را افزایش دهد. یک مطالعه هشت هفته‌ای نشان داد که کاتچین‌های چای باعث افزایش چربی سوزی در حین ورزش و استراحت می‌شوند.  

 

۴- متابولیسم شما را افزایش می‌دهد بدن شما مدام در حال سوزاندن کالری است. حتی زمانی که می‌خوابید یا می‌نشینید، سلول‌های شما میلیون‌ها عملکردی را انجام می‌دهند که به انرژی نیاز دارند. چندین مطالعه نشان می‌دهند که مصرف عصاره چای سبز یا مکمل‌های EGCG می‌تواند باعث شود کالری بیشتری بسوزانید – حتی در حالت استراحت. در بیشتر مطالعات، این افزایش حدود ۳ تا ۴ درصد است، اگرچه برخی افزایش تا ۸ درصد را نشان می‌دهند. برای فردی که ۲۰۰۰ کالری در روز می‌سوزاند، ۳ تا ۴ درصد معادل ۶۰ تا ۸۰ کالری اضافی است که در روز مصرف می‌کند – مشابه آنچه شما از یک رژیم غذایی پر پروتئین انتظار دارید.

 

اگرچه مدت زمان اکثر این مطالعات بسیار کوتاه بود، اما برخی شواهد نشان می‌دهد که اثر افزایش متابولیسم در طولانی مدت باقی می‌ماند.   آیا چای سبز به طور خودکار باعث مصرف کالری کمتر می‌شود؟ یکی از راه هایی که چای سبز می‌تواند به کاهش وزن کمک کند، کاهش اشتها است. این از نظر تئوری باعث می‌شود کالری کمتری به طور خودکار و بدون هیچ تلاشی مصرف کنید.

با این حال، مطالعات نتایج متناقضی در مورد اثرات چای سبز بر اشتها به دست آوردند. برخی از مطالعات حیوانی نشان می‌دهند که عصاره چای سبز یا مکمل‌های EGCG می‌توانند میزان چربی جذب شده از غذاها را کاهش دهند، اما این موضوع در انسان تایید نشده است.   کلام آخر حتی اگر عصاره چای سبز یا مکمل‌های EGCG می‌تواند باعث افزایش متوسط ​​در میزان متابولیسم و ​​چربی سوزی شود، اثرات آن در کاهش وزن واقعی بسیار کم است.

با این حال، هر مقدار کمی اضافه می‌شود، و زمانی که با سایر استراتژی های کاهش وزن موثر مانند خوردن پروتئین بیشتر و کاهش کربوهیدرات ترکیب شود، ممکن است حتی بهتر عمل کند. البته، فراموش نکنید که مزایای چای سبز فراتر از کاهش وزن است. همچنین به دلایل مختلف سالم است. به خاطر داشته باشید که اکثر مطالعات عصاره های چای سبز یا مکمل های حاوی آنتی اکسیدان های جدا شده چای سبز را بررسی کرده‌اند. در مقایسه، اثرات نوشیدن چای سبز احتمالاً حداقل است، اگرچه مصرف منظم آن ممکن است فواید طولانی مدت داشته باشد.


درنظر داشته باشید کلینیک ها و مراکز زنجیره ای گرین لایف (رتبه 1 لاغری در ایران) میتوانند در زمینه لاغری و تغذیه به شما بسیار کمک کنند. برای اطلاع بیشتر با شماره های02134247 با 120خط تماس حاصل فرمایید.

نوشته شده توسط  :  مشاورین Rejim.ir در دوشنبه 20 دی 1400 ساعت 09:42:31253 مشاهده